BMW i-bus interface voor een Android autoradio

Mijn E39 530i heeft een Xtrons PX5 radio. Ondanks dat ik originaliteit zeer waardeer (en daarom bij de koop ook de originele headunit erbij heb gekregen) vind ik de features van deze radio zeer handig: Bluetooth audio streaming, handsfree bellen en een achteruitrijcamera. Omdat Google Maps alleen met dataverbinding gebruikt kan worden gebruik ik sinds een tijdje OsmAnda als navigatie-app. Het nadeel van deze radio is dat je niet langer toegang hebt tot de boordcomputer functionaliteit en daardoor bijv. nog niet eens de klok kunt instellen. Gelukkig is er hiervoor een oplossing: de i-busapp. Deze vervangt niet alleen de boordcomputer, maar toont ook een heleboel live informatie en kan zelfs een aantal dingen coderen.

Daarvoor heb je een USB i-bus interface nodig. De aanbevolen manier van installatie is het aansluiten aan de quadlock adapter van de radio: Klein probleempje in mijn geval: Doordat mijn E39 oorspronkelijk het Navigation Professional systeem had, zit de quadlock adapter in de kofferbak. De enige beschikbare aansluitmogelijkheden zijn de blauwe en witte stekker voor de headunit. Ondanks dat het afgeraden wordt was dit dus de enige aansluitoptie voor mij. Ik heb drie passende pins (BMW onderdeelnummer 61131383672 – mijn dealer heeft, ondanks dat ze per tien komen, maar drie gefactureerd) aan de interface draden gesoldeerd, netjes van krimpkous voorzien en in de juiste contacten geplugt (2 = massa/bruin, 6 = i-bus/wit, 7 = 12V/rood). Heel af en toe kan de interface niet gevonden worden, maar in de meeste gevallen werkt het zonder problemen!

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *