Bosch AdvancedVac 20 werkplaats stofzuiger

Een stofzuiger is een belangrijk onderdeel van elke werkplaats, zeker in het geval van houtbewerking. Stofafzuiging houdt niet alleen de werkplaats schoon, het is ook goed voor de gezondheid. Tijdens mijn onderzoek kwam snel de Bosch AdvancedVac 20 als favoriet naar voren, om een eenvoudige reden: het is de goedkoopste stofzuiger met antistatische slang. Bij andere kandidaten in deze prijsklassen (van bijv. Kärcher, Nifisk of Makita) had ik nog een antistatische slang erbij moeten kopen. Deze groene Bosch heb ik voor net iets boven de €100 gekocht.

De belangrijkste eigenschappen zijn:

  • Kan met en zonder stofzak gebruikt worden.
  • Kan vloeistoffen opzuigen.
  • Ingebouwd stopcontact voor gereedschap en automatische start bij gebruik van het aangesloten gereedschap.
  • Wordt met toebehoren geleverd om als “gewone” stofzuiger gebruikt te kunnen worden, incl. houders voor bijna alle toebehoren.

Ik ben redelijk tevreden ermee. Ik gebruik hem vooral met mijn Makita invalzaag en de Makita AWS adapter, wat uitstekend werkt en bijna stofvrij zagen mogelijk maakt. Tijdens de verbouwing van ons nieuwe huis heb ik hem ook als gewone stofzuiger gebruikt, en ook dit werkt, mits het filter schoon is. De volgende issues/nadelen heb ik tot nu toe kunnen ontdekken:

  • Hij maakt veel lawaai. Gehoorbescherming is aan te raden. Als je toch aan het zagen bent, draag je die waarschijnlijk toch al, maar niet als je een kamer of je auto gaat stofzuigen.
  • De kabel is vrij kort.
  • Er is geen opbergplek voor het mondstuk voor natte vloeren en het opbergen/ophangen van de kabel is ook niet al te handig opgelost.
  • Zonder stofzak verstopt fijn stof snel het filter, waardoor de zuigkracht fors afneemt. Duurdere stofzuigers kunnen het filter automatisch uitkloppen, dit moet je hier uiteraard zelf doen.

Desalniettemin denk ik dat deze stofzuiger zijn geld waard en voor hobbygebruik (wat uiteindelijk het doel van de groene Bosch reeks is) geschikt is. Voor stationaire gebruik als stofafzuiging in een werkplaats voor houtbewerking zou ik een andere oplossing (met stofcycloon) kiezen.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *