Opbergdozen uit multiplex

Mijn dochter bewaart haar speelgoed en knutselspullen in een Ikea Billy boekenkast, die daardoor een redelijke puinhoop is. Dit was voor mij aanleiding om uit multiplex een aantal open opbergdozen te maken, waarin ze haar spullen kan opbergen en die de kast een stuk netter laten ogen.

De dozen zijn uit 3,6mm dik multiplex gemaakt. Deze zijn 36cm breed, 24cm diep en 26cm hoog. Hierdoor passen er twee op een plank, en kunnen er zes uit een multiplex plaat van 2,44 x 1,22m maken. Doordat de vier zijkanten net binnen de 1,22m breedte passen, is een dwarssnede genoeg en zijn ze dus makkelijk op dezelfde hoogte te zagen.

De volgende stap is het verstek zagen van drie van de vier kanten van elk zijdeel. Let erop dat deze de goede kant op wijzen. De bodem van 36x24cm moet aan alle vier kanten verstek gezaagd worden.

Voor het handvat heb ik een freesmal ontworpen en 3D geprint. Voor het frezen moet aan de bovenkant van een lang deel het midden afgetekend, de mal uitgelijnd en vastgeklemd worden. Ook heb ik hulpstukken voor het vastklemmen van de hoeken geprint. Ik heb eerst de zijkanten aan elkaar gelijmd en daarna de bodem. Na het drogen van de lijm hoeven alleen nog maar de kanten met schuurpapier afgerond te worden.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *