Bouw van een media/versterkerkast

Op mijn werkkamer heb ik drie Ikea Billy boekenkasten van halve hoogte (106cm), met nog ong. 1m muur resterend. Nog een Billy was een mogelijkheid geweest, maar deze zou de lichtschakelaar en een stopcontact verdekt en 20cm ruimte verspild hebben. Ook wilde ik een plek voor mijn gitaarversterker en mijn kleine CD en LP verzameling. Eerst was het idee om de versterker hoger te plaatsen en de pedalen eronder, maar uiteindelijk heb ik dit omgedraaid. Hierdoor zijn de pedalen makkelijk toegankelijk om instellingen aan te passen

Hier is het ontwerp, bouwmateriaal 18mm dik multiplex:

De bovenste vakken (ik heb ze uiteindelijk 14cm hoog gemaakt) zijn voor CDs. De twee hoge vakken links zijn geschikt voor LPs of boeken. Het vak voor de pedalen is niet getoond.

Ik heb de kast 28cm diep gemaakt, dezelfde diepte als de Billy ernaast. Alle planken zijn met mijn invalzaag op maat gezaagd. Ik heb iets meer dan een half multiplex paneel van 1,22 x 2,44m gebruikt. Deze had ik bij de bouwmarkt in twee stukken van 1m en het restant laten zagen, zodat ‘ie makkelijk in de auto paste. De bovenste plank is met deuvels gemonteerd, de andere planken met pocket holes. De rechtopstaande planken hebben uitsparingen voor plinten. Hiervoor heb ik een Billy als sjabloon gebruikt. De eerste plank heb ik uit de losse pols gefreesd, bij de twee andere heb ik een kopieerbit gebruikt.

Op de tekening ontbreekt de plank voor de pedalen in het 65cm brede stuk. Deze bestaat uit planken van 6cm en 15cm breed, haaks aan elkaar geschroefd. De 15cm brede plank is voorzien van pocket holes. Ik heb eerst een beetje geprobeerd om een goede positie te vinden en daarna alles aan elkaar geschroefd.

Hier is een foto van het resultaat. Er is plek voor ong. zes pedalen van gewoon formaat (afhankelijk van de kabel/stekkers die gebruikt worden), tenminste 50 CDs en een aantal LPs en boeken. Bovenop is nog ruimte voor ongebruikte pedalen en ander spul. Ik ben tevreden met het resultaat, mijn eerste zelfgebouwde meubel in 25 jaar.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *