Essentiële frezen voor de bovenfrees

Een bovenfrees is een ontzettend handig stuk gereedschap voor houtbewerking, en naast een zaag en een schuurmachine eigenlijk een must. Er is een grote verscheidenheid frezen verkrijgbaar waarmee veel verschillende bewerkingen uit te voeren zijn, en er zijn dan ook grote (en dure) sets met bijv. 30 verschillende frezen te koop. Er is echter maar een klein aantal hiervan echt essentieel:

  • Vingerfrees: de basis. Hiermee “uit de losse pols” werken kan echter lastig zijn.
  • Kantenfrees met bovenlager (kopieerfrees): een vingerfrees met aan de bovenkant een lager, wordt gebruikt met freesmallen. Het lager heeft dezelfde diameter als de frees en wordt langs de mal geleid, waardoor de vorm van de mal in het hout gekopieerd wordt.
  • Kantenfrees met onderlager (trimfrees): een vingerfrees met aan de onderkant een lager. Wordt gebruikt om bijv. na het lamineren overstaande randjes weg te frezen.
  • Afrondfrees: om kanten netjes af te ronden, verkrijgbaar met verschillende stralen.
  • Fasefrees: om kanten van een hoek te voorzien, verkrijgbaar in verschillende hoeken. 45 graden is het handigst om mee te beginnen.

Veel frezen zijn met schachtdiameters van 6mm, 6,35mm (1/4″) en 8mm verkrijgbaar. Mits mogelijk zou ik voor 8mm gaan, want dikte = stabiliteit.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *