Makita DSP601 invalzaag

Een van de belangrijkste gereedschappen voor het bewerken van hout is een zaag voor langs- en dwarssneden. Een afkortzaag kan handig zijn, maar alleen dwars zagen. Er zijn drie opties die allebei kunnen:

  • handcirkelzaag: de goedkoopste optie, maar vereist een geleidesysteem om recht te kunnen zagen. Gezien ik een handcirkelzaag heb zat ik er eerst aan te denken de Kreg Rip-Cut en Accu-Cut te kopen, maar de reviews van de laatste waren niet al te positief.
  • zaagtafel: er zijn mensen die zeggen dat houtbewerking zonder zaagtafel niet mogelijk is, en daar zijn redenen voor: de zaagtafel is de beste optie om meerdere zaagsneden met dezelfde afmetingen te maken. Maar er hangen ook nadelen aan: groot, duur, niet handig voor het zagen van grote platen, en relatief gevaarlijk. De relatief goedkope bouwplaats-zaagtafels zijn niet heel erg nauwkeurig en hebben kleine tafels. Een echte tafelzaag voor meubelmakers kost serieus geld.
  • invalzaag: lijkt op een handcirkelzaag, maar is ontworpen voor gebruik op een geleiderail, en valt van boven in het hout (vandaar de naam). Door de geleiderail zeer nauwkeurig. Het grootste nadeel is dat je alleen met hulpmiddelen. zoals de Kreg Advanced Cutting System of de Festool MFT, snel meerdere zaagsneden van dezelfde afmetingen kunt maken.

Op basis van wat ik wil doen met de zaag, de beschikbare ruimte, en de kosten, heb ik voor een invalzaag gekozen. De Festool TS55 heeft een goede reputatie, maar er zijn goedkopere alternatieven. Mijn voorkeur ging uit naar een accuzaag, zodat ik op de parkeerplaats van de bouwmarkt grote platen op maat kan zagen. Gezien ik al accu-apparatuur van Makita heb, was een invalzaag van Makita en daarmee de DSP600/601 de logische keuze. Vanwege het prijsverschil van slechts €30, en een actie van Makita (gratis AWS adapter) heb ik voor de DSP601 met AWS (Auto Wireless Start) gekozen. Met een AWS stofzuiger of adapter kan draadloos een aangesloten stofzuiger gestart worden.

De DSP601 werkt met 36V, gebruikmakend van twee 18V LXT accu’s. Met een enkele accu werkt ‘ie niet, wat handig is als kinderbeveiliging. Ik heb de set met 1500mm geleiderail en een extra 1000mm geleiderail, om multiplex platen (244cm lang) in de volle lengte te kunnen zagen. Het verbinden van twee rails schijnt omslachtig te zijn, maar leek mij alsnog handiger (en goedkoper) dan een 3m lange geleiderail. Ik heb ook klemmen gekocht waarmee de geleiderail vastgeklemd kan worden.

De zaag is makkelijk in gebruik. Er is een duidelijke indicator voor de kantelhoek, en met een klein schuifje kan worden voorkomen dat de zaag in kantelstand omvalt – iets wat de Festool niet lijkt te hebben. Het werken ermee is zeer nauwkeurig, omdat je bij de eerste zaagsnede door de rubberen strip aan de rand zaagt. Het nauwkeurig plaatsen van de rail is daardoor zeer eenvoudig. Ja, meerdere sneden betekenen ook meerdere keren meten, aftekenen en plaatsen van de rail en zijn daardoor trager dan met een tafelzaag. Maar de voordelen bij het zagen van grote platen, de kosten, de vereiste ruimte en de veiligheid zijn het mij meer dan waard.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *