Verlichting

Goede verlichting is een absolute noodzaak in een werkplaats – niet alleen de juiste hoeveelheid, maar ook een goede verdeling die schaduwen weet te voorkomen. Wat ik online heb gevonden is dat je minimaal 700 lux per vierkante meter nodig hebt, en dus in totaal zo’n 13.000 lumen voor de hele garage.

Wat de lampen betreft draait het tegenwoordig uiteraard allemaal om LED, en LED armaturen zijn inmiddels goed betaalbaar. LED lampen worden in verschillende kleurtemperaturen verkocht, meestal 3000K (het warmste licht), 4000K, 5000K en 6000/6500K. Ik zat eerst aan 6500K te denken, maar dat schijnt vrij blauw te zijn, en 5000K een stuk natuurlijker ogen.

Je kunt heel krachtige LED lampen kopen, maar het is beter een groter aantal iets minder krachtige lampen te kopen, en deze te verdelen. Dit voorkomt schaduwen. Qua kosten maakt het weinig uit gezien krachtigere lampen ook duurder zijn. Mijn aanbeveling is ook om lampen te kopen die IP65 spatwaterdicht zijn.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *