Isolatie vs ventilatie

Een van de eisen aan de garage is een aangenaam werkklimaat. Hier hoort het beheersen van de temperatuur bij. Meestal is isolatie een belangrijk onderdeel hiervan, omdat deze het uitwisselen van warmte tegengaat en de geïsoleerde ruimte in de winter warmer en in de zomer koeler houdt. Er zijn echter een aantal redenen tegen uitgebreide isolatie van de gehele garage:

  • Isolatie werkt het beste voor ruimtes die continu op een constante temperatuur gehouden worden, zoals een woonkamer. Door continu een klein beetje te verwarmen of te koelen wordt de nog steeds plaatsvindende warmtewisseling gecompenseerd. Een garage die een paar dagen niet gebruik (en verwarmd) wordt, zal ondanks isolatie nog steeds afkoelen. Het nut van isolatie is dus voor een garage die maar een paar uur per week gebruikt wordt, beperkt.
  • Isolatie heeft ruimte nodig in de al vrij smalle garage.
  • Isolatie kost geld.
  • Isolatie is een mogelijk brandrisico, met name bij gebruik van EPS/XPS platen. Er is ook brandwerend isolatiemateriaal beschikbaar, maar dit is duurder.
  • Isolatie werkt alleen goed als ventilatie voorkomen wordt, maar zonder ventilatie kan vocht niet verdwijnen – het resultaat is condensatie, schimmel en roest. Een natte auto in een geïsoleerde garage is binnen een paar weken aan de buitenkant bruin en aan de binnenkant wit.

Daarom heb ik ervoor gekozen hooguit de deur te isoleren. Belangrijker is een goede verwarming met ventilator die de garage snel kan opwarmen, maar die in de zomer ook voor verkoeling kan zorgen. De ventilatie van de garage blijft intact. Daarnaast zijn elektrische heaters met 3kW vermogen vrij goedkoop.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *