Netwerkkabels trekken

Wireless LAN is tegenwoordig heel snel en krachtig, maar een bedrade verbinding heeft nog steeds voordelen. Deze heeft een lagere latentie en is betrouwbaarder. Het grootste probleem met WiFi is een goede signaalvoorziening in het gehele huis. Een ander probleem is de verzadiging van met name het 2,4 GHz band, waar het moeilijk kan zijn een beschikbaar kanaal te vinden. Daarom wilde ik in mijn huis, waar mogelijk, gebruik maken van kabel i.p.v. WiFi.

Gelukkig hebben meerdere kamers in het huis telefoonaansluitingen met buizen die naar de meterkast lopen. Dankzij Voice over IP en draadloze DECT telefoons (als je ├╝berhaupt nog een vaste telefoon in huis hebt) zijn de telefoonkabels overbodig, en kon ik deze door Ethernet kabels vervangen.

Hiervoor heb je de volgende spullen nodig:

 • UTP kabel (ik heb Cat5E gebruikt)
 • Wanddozen
 • RJ45 stekkers
 • Krimptang
 • Kniptang en striptang
 • LSA punchdown tool
 • Kabeltester (aanbevolen)
 • Trekveer (aanbevolen)
 • Schroevendraaiers
 • Duct tape

Ik heb dit gereedschapssetje gekocht dat alle benodigde gereedschappen bevat, inclusief RF45 stekkers. Ik heb eerst geprobeerd de draden van de UTP kabel aan die van de telefoonkabel te knopen, dit met tape te omwikkelen, en dan te trekken, maar dit werkte niet. De oplossing was om hier een trekveer tussen te zetten, de draden door het oog van de trekveer terug te vouwen en met tape te omwikkelen. Daardoor bleef met trekken alles goed zitten. Het helpt ook als een tweede persoon duwt.

In de meterkast heb ik de kabels voorzien van RJ45 stekkers, zodat deze in een switch geplugd kunnen worden. Volgens het boekje zou je een patch panel gebruiken, dat vond ik voor huisgebruik niet nodig. Het strippen en sorteren van de draden is een beetje gedoe, maar hier goed uitgelegd:

Het koppelen van de kabels aan de wanddozen is hier uitgelegd. Gebruik het B schema voor het aansluiten! Dit is een eenvoudige klus:

Test elke kabel met de kabeltester voordat je de wanddoos vastzet. Een foutje in de volgorde van de draden is snel gemaakt.

De kamer waar mijn PC en mijn WiFi access point staan heeft helaas geen telefoonaansluiting. De oplossing was hier een platte UTP kabel die achter de plint naar de kamer ernaast loopt. Hiervoor hoefde ik alleen maar een klein gat in de muur te boren.

Het resulterende netwerk ziet er als volgt uit:

Hierdoor heb ik drie plekken waar ik extra apparaten kan toevoegen:

 • Het modem in de woonkamer heeft een ingebouwde switch met vier poorten. Twee zijn bezet door de TV en de verbinding naar de meterkast, maar twee resteren voor bijv. een spelcomputer.
 • In de meterkast is een stopcontact en voldoende ruimte beschikbaar om hier bijv. een NAS of een smart home controller te plaatsen. Vanuit hier lopen ook buizen naar nog twee telefoonaansluitingen, waarmee ook de resterende kamers van bekabeling voorzien kunnen worden.
 • De access point in mijn kantoor heeft een switch met vier poorten, hier kan ik ook nog mijn laptop aansluiten.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *