Een afkortzaag kiezen

Een handig stuk gereedschap in de werkplaats voor houtbewerking is de afkort- en verstekzaag. Zoals de naam zegt kun je daarmee hout afkorten (dwars zagen) en verstek zagen. Er zijn twee types: met en zonder trekfunctie. Zonder trekfunctie is de zaagbreedte afhankelijk van de diameter van het zaagblad. Met kun je breder zagen, maar dit gaat ten laste van de stabiliteit en kost ook meer. Desalniettemin hebben de meeste afkortzagen voor hout tegenwoordig een trekfunctie.

De meeste gebruikelijke bladdiameters zijn 254mm (10 inch) en 216mm (8,5 inch). Aan kleinere diameters zou ik niet beginnen. Afkortzagen met 305mm (12 inch) bladdiameter hebben over het algemeen geen trekfunctie. De trekfunctie kan op twee manieren gerealiseerd zijn, het is belangrijk om erover na te denken wat handig is. Bij het eerste type zitten de geleiderails vast aan de zaag en bewegen met deze – met de zaag helemaal naar achteren steken de rails dus aan de achterkant uit, wat het plaatsen op een werkbank tegen de muur onmogelijk maakt. Bij het tweede type zitten de geleiderails vast aan de onderkant van de zaag en bewegen dus niet, wat ruimte aan de achterkant bespaart.

Afkortzagen zijn er ook met accu, wat handig is voor de aannemer op een bouwplaats. Voor in een vaste werkplaats zou ik gewoon voor een model met snoer kiezen.

Er is veel keuze, hier een aantal mogelijkheden in het lagere prijssegment:

  • Bosch PCM 8 SD: 216mm blad, 305mm zaagbreedte, bewegende rails. Heb ik in een bouwmarkt bekeken en voelde nogal gammel aan.
  • Makita LS0815FLN/LS1016LN: 305/310mm zaagbreedte, bewegende rails. Iets duurder dan de andere keuzen, goede reviews.
  • Metabo KGS 216 M/KGS 254 M: 216/254mm blad, 305mm zaagbreedte, bewegende rails. Interessante prijs, matige reviews.
  • Ryobi EMS216L/EMS254L: 216/254mm blad, 270/305mm zaagbreedte, vaste rails. Compact, maar klachten over onnauwkeurigheden en een kromme tafel. Geen soft start.
  • Dewalt DWS774: 216mm blad, 250mm zaagbreedte, vaste rails. Compact, maar minder zaagbreedte dan de concurrentie. De DWS771 en DWS777 modellen hebben 270mm zaagbreedte, maar zijn duurder. Idem de DWS778 met 254mm blad en 305mm zaagbreedte.

Een algemene klacht over dit type zaag is slechte stofafzuiging, dit lijkt moeilijk te realiseren bij dit type zaag. Verder is de keuze niet heel gemakkelijk. De Metabo lijkt aantrekkelijk vanwege de prijs (216mm ruim €200) en de Ryobi vanwege het formaat, maar over beiden zijn er veel negatieve reviews. De Makitas lijken beter te zijn, maar hebben de bewegende rails en hebben daarom meer ruimte nodig. De Dewalts hebben de compacte vaste rails, maar de DWS774 heeft slechts 250mm zaagbreedte, de andere modellen zijn duurder. Als de 250mm zaagbreedte voldoende zijn, dan is de Dewalt waarschijnlijk de beste keuze. Ik heb uiteindelijk een invalzaag en een afkortzaag zonder trekfunctie gekocht.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *