De Systainer

De meeste gereedschapsmerken hebben een systeem van koppelbare koffers. Dit vergemakkelijkt het vervoeren van meerdere koffers en mogelijk het vastzetten in de auto. Het meest bekende voorbeeld is waarschijnlijk de Systainer. Het Systainer systeem wordt vaak met Festool geassocieerd, maar is door het Duitse Tanos ontworpen en geproduceerd. Er zijn veel bedrijven, niet alleen Festool, die het Systainer systeem gebruiken.

Er zijn meerdere variaties van het Systainer systeem. Deze zijn beperkt onderling koppelbaar:

  • De Systainer Classic is de oorspronkelijke versie. Het koppelen gebeurd met twee clips aan de zijkant, de deksel heeft twee sluitclips aan de voorkant. Makita gebruikt/verkoopt deze versie als Mbox of Makpac. Een vaak genoemd punt van kritiek is dat de clips van nieuwe koffers nogal stroef zijn.
  • De Systainer T-Loc is de tweede versie. Het koppelen gaat door het in elkaar schuiven van bodem en deksel en een draaiende grendel aan de voorkant, die veel gemakkelijker in gebruik is dan de oude clips. De T-Loc Systainers kunnen op een Classic Systainer vastgekoppeld worden, andersom gaat dit niet.
  • De Systainer 3 is de nieuwste versie. Er zijn nu drie maten: M (zoals de Classic en de T-Loc), L en XXL. De koffers hebben nu ook een handgreep aan de voorkant, en kunnen direct in het voertuig-inbouwsysteem van het merk bott vastgezet worden.

Alle drie versies zijn in verschillende maten en varianten, bijv. met lades en als gereedschapskoffer, verkrijgbaar.

De standaardmaat heeft de buitenmaten 39.6 x 29.6cm en binnenmaten 38.3 x 26.7cm. Hier zijn de binnenhoogtes van alle vijf beschikbare hoogtes (buitenhoogtes zijn 3cm meer):

  • I – 7.5cm
  • II – 12.75cm
  • III – 18cm
  • IV – 28.5cm
  • V – 38.4cm

Es is ook een mini versie van de T-Loc die ongeveer half zo groot is (26.5×17.1cm), in verschillende hoogtes. Daarnaast is er de Micro Systainer (10,5 x 6,5 x 3cm), ook voorzien van T-Loc – voor heel klein gereedschap.

Systainers van gereedschapsmerken worden in de bedrijfskleuren geleverd, zoals het turquoise van Makita en het lichtgrijs/groen van Festool. De standaard kleur van Tanos is lichtgrijs en blauw. Tanos verkoopt ook andere kleuren, afhankelijk van het type Systainer. De Systainer T-Loc III is bijv. in acht kleur voor de koffer en 12 kleuren voor de sluitingen leverbaar. Doordat ook vervangende onderdelen in andere kleuren leverbaar zijn, is het ook mogelijk reeds bestaande Systainers te personaliseren en op kleur te coderen.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *